Raak me…

Home » Aan de slag met jezelf » Raak me…

  Raak me…. 

Dit keer heb ik een blog geschreven vanuit mijn eigen beleving. Voor mij is het erg moeilijk woorden te geven aan dit thema, omdat het mij direct in het hart raakt. Het gaat over raken en aanraken. Ik heb al eerder een blog geschreven over aanraken. Dit blog gaat meer over raken. Hoe wordt je geraakt? hoe voelt het om geraakt te worden? Waardoor wordt je geraakt? Ik denk dat ik hiermee bij de kern van mijn werk komt. 

Voor  het raken 

Mens in een wereld vol mensen
Daar sta je nu. Als mens in een wereld vol mensen. Hoe hou je je onder deze mensen staande? Want hoe graag je tussen de mensen wil zijn, teleurstelling, frustratie en pijn, zijn het risico dat je kan lopen, wanneer je met andere mensen omgaat. Maar ja, je kan niet zonder. Dus ga je het contact aan, en loop je dus automatisch kans op de risico’s.

Kwetsbaarheid
Wanneer je je in de dierentuin van de mensen begeeft krijg jeraak me 4 automatisch te maken met kwetsbaarheid. De kwetsbaarheid is onlosmakelijk verbonden met bovenstaande risico’s. Dus, wil je zo min mogelijk kwetsbaar zijn, en je beschermen. Je kwetsbaarheid beschermen is voor de mensen een tweede natuur geworden. Op zich is het beschermen van de kwetsbaarheid niet zo vreemd. De angst van kwetsbaarheid stamt uit je aller vroegste jeugd. Als zuigeling ben je zeer kwetsbaar. Daar wordt dus ook de angst voor kwetsbaarheid gelegd. Wanneer je als volwassene angst voor kwetsbaarheid hebt is deze direct gekoppeld aan deze angst uit de kindertijd. Deze angst voor kwetsbaarheid, komt voort uit de noodzaak om als baby in je behoeften te voorzien. Wanneer je als baby niet in je behoeften wordt voorzien, ben je kwetsbaar. Zo kwetsbaar dat het voorzien in behoeften direct gekoppeld is aan leven en dood. Wanneer een baby’tje niet gevoed wordt, of niet tegen externe factoren, zoals kou of warmte, wordt beschermd, sterft het. Als kind leer je snel hoe je moet reageren wanneer er niet in je behoeften wordt voorzien. Een baby gaat huilen, wanneer zij honger heeft, kou lijdt, of de broek vol heeft. Deze reactie heeft zij zelf geleerd. Door te huilen wordt zij in zijn behoefte voorzien. Hierdoor wordt de kwetsbaarheid weggenomen. Het onmiddellijke gevaar is geweken. Later worden er vernuftigere wijzen aangeleerd om de behoefte te bevredigen. Met het groeien van het lichaam, groeien de methoden. En hierbij ook de trukendoos om weg te blijven bij deze kwetsbaarheid.

De trukendoos met beschermingsmaatregelen is schier eindeloos. Mensen overschreeuwen zich of  passen zich aan als een kameleon. Op deze wijze komen mensen niet dicht bij je kwetsbaarheid. In het ene geval wordt je (vaak letterlijk) onzichtbaar, in het andere geval maak je te veel herrie om je kwetsbaarheid te tonen. Je kan ook constant voor anderen zorgen. Je bent dan zo  voor anderen bezig, dat je jezelf letterlijk vergeet. Dit put je letterlijk uit, omdat je met je energie constant bij anderen bent.

Als mens blijf je de behoefte uit de kindertijd behouden om je geborgen en veilig te voelen bij iemand anders. Er zal een manier moeten ontstaan om aansluiting te vinden bij anderen.

Contact maken. Op weg naar ‘raak me’.

raak me 1De manier om aansluiting met anderen te vinden loopt via voelen en denken. Het lijkt wel alsof deze twee constant in elkaars vaarwater zitten. Het gaat goed wanneer deze twee bijeen komen. Wanneer gevoel en denken bijeen komen en in gelijke sterkte spreken, spreken we van intuïtie. Intuïtie is het gevoel dat het goed zit, en dat je je meer bloot mag geven, meer je kwetsbaarheid tonen. Hierbij spelen de gevoelens weer een belangrijke rol. Het is goed om objectief naar de aanwezige gevoelens te kijken, wanneer je echt de diepte in wil gaan.

De diepte in. Op weg naar intimiteit.
Intimiteit wordt tegenwoordig gelijk gekoppeld aan seksualiteit. Dit is een grote vergissing. Intimiteit begint veel eerder, dan het spel van de seksualiteit. In de transactionele analyse wordt intimiteit als volgt omschreven:

Intimiteit is de ervaring van het avontuur aangaan en genieten van de omgang met andere mensen. Je kan hierbij denken aan een intens gesprek met anderen, partners die van elkaar genieten, of gewoon samen hand in hand op straat lopen.

Het doel van intimiteit is contact maken met de ander, zodat je hier beide voordeel van hebt. Dit voordeel bestaat dan uit het voeden van elkaars lichamelijke en psychische behoeften geraakt te worden. Om dit doel te bereiken werk je volgens drie stappen. Deze stappen zijn:

1              Contact maken
2              Hechten
3              intimiteit

1              Contact maken

Hierbij richt je je tot de ander. Binnen biodanza kan je dat al door het maken van oogcontact, en elkaar door subtiele gebaren uit te nodigen tot dans. Ook  buiten de biodanza is het oogcontact maken heel belangrijk, omdat je hiermee aangeeft oprecht te zijn naar de ander(je kan niet liegen wanneer je iemand recht in de ogen kijkt). Je gaat op zoek om te kijken of het mogelijk is om lichamelijk en psychisch contact te maken. Je richt hierbij de aandacht op jezelf en de ander.

 2              Hechten

Bij de echte communicatie, de communicatie binnen intimiteit, zoals ik het binnen mijn bedrijf noem, de van hart tot hart communicatie, ga je je aan elkaar hechten. Onder hechten versta ik het plezierig te vinden met elkaar te communiceren, met elkaar bezig te zijn. Elkaar te stimuleren en te motiveren. Hierdoor is het contact gelijk niet meer vrijblijvend en informeel, omdat de ander nu werkelijk iets voor je gaat betekenen, en er dus een betekenisvolle communicatie ontstaat. Daarom is de hechting zo’n belangrijke factor in het aangaan van contact.

 3              Intimiteit

Het aangaan van de echte communicatie. Je communiceert nu van hart tot hart. Het wordt een spel van het zoeken van elkaars grenzen, en deze te verleggen binnen een sfeer van vertrouwelijkheid en warmte. Intimiteit geeft de grenzen van je zijn aan. Wanneer deze grenzen te krap voor je zijn, zal je binnen intimiteit grensverleggend aan de gang gaan om weer vrijheid binnen je leven te mogen ervaren. Hierdoor ontwikkel je tot een vrijer mens, voor wie de mogelijkheden oneindig zijn. Daarom vallen alle therapeutische sessies in mijn praktijk binnen deze intimiteit. Binnen de kwetsbaarheid van intimiteit wordt je geraakt door hetgeen er in dit magische moment gebeurd. In deze sfeer van openheid, kwetsbaarheid en vertrouwen, ben je veel eerder geneigd een veranderingsproces door te gaan. Je bent er ontvankelijk voor. Door deze ontvankelijkheid zullen veranderingsprocessen ook heel snel geïmplementeerd worden, omdat ze uit jezelf komen. Dit komt omdat je binnen de sfeer van vertrouwen buiten je comfortzone gegaan bent, door je grenzen te verleggen. Omdat dit binnen intimiteit gebeurt, voelt deze plek buiten je comfortzone zeer comfortabel.

Raak me

Binnen deze intimiteit mag je me raken. Raak me, zodat ik weet dat ik op het juiste spoor zit. Ik had het hier laatst over met een cliënte. Ze wilde met mij niet over koetjes en kalfjes meer spreken. Ze wilde het echte contact, waarin we werkelijk wat voor elkaar konden betekenen. Dat is ook het contact wat voor mij het belangrijkst is, waardoor ik en degene met wie ik het contact aan ga werkelijk goed voelen. Ik ben op deze wijze de afgelopen tijd verschillende malen geraakt. Tijdens Biodanza, tijdens massagesessies, bij mooie therapiesessies. Een voorbeeld van deze mooie intimiteit binnen dans is dit Biodanza filmpje op youtube. Hier zie je tot wat de intimiteit kan leiden. Ik zie hier gratie in kwetsbaarheid. Schitterend om te zien, maar ook zeker om te ervaren!
Ik ben tot de conclusie gekomen dat dit voor mij eigenlijk de enige wijze van contact is. Van hart tot hart, binnen de intimiteit. Omdat ze oprecht en zuiver is, in al zijn kwetsbaarheid. En ik weet dat ik het risico loop om in deze kwetsbaarheid gekwetst te kunnen worden. Maar dat zij dan maar zo. Ik wil puur in mijn communicatie zijn, zodat we binnen deze communicatie werkelijk wat aan elkaar bijdragen.

Dus ik nodig je uit. Raak me. Mag ik jou ook raken? Neem dan contact met me op. Zodat we de grenzen mogen verleggen en werkelijk VRIJ!!! mogen worden.

Geef antwoord op de volgende vragen en maak kans op een massage.

Hoe wordt jij geraakt?
Waarin wordt je geraakt?
Wanneer had jij voor het laatst zo’n gesprek dat je geraakt werd?

© Evert Kruijt 2013

Dankbetuiging en bronvermelding
Ik dank Wino Penris, die op dit vlak heel inspirerend kan spreken. Hij bracht mij tot het kopen van het boekje 
Hoe raak ik je aan van Wibe Veenbaas en Piet Weisfeld
(Hoe raak ik je aan, Veenbaas en Weisfeld,
Grensverkenning rond contact maken, hechten, intimiteit, seksualiteit,
Tweede druk 1994, Phoenix opleidingen)
Ik dank Hannie Burgmeijer en de groep van Biodanza 4 happiness uit Voorburg
(http://www.biodanza4happiness.nl) voor het opnemen in hun groep en het werkelijk geraakt worden.
Ik dank al die mooie mensen die ik in mijn praktijk heb mogen ontvangen, en die mij werkelijk geraakt hebben. 
Ik hoop nog veel van deze mooie mensen te mogen treffen!
Facebooktwitterlinkedinmail

Comments

  1. Ik word geraakt door contact of een gesprek op hartsniveau, of te wel een gesprek waarin je mag zijn wie je bent en eerlijk mag zijn.
    Het open zijn van mezelf en de ander, de liefde die onbewust op de achtergrond meestroomt.
    Gisterenavond en vandaag weer.

  2. Wat een mooi onderwerp om over te praten. En voor iemand die schrijft dat hij het moeilijk vindt om er woorden aan te geven is er een mooi onderbouwd verhaal ontstaan.
    Hoe mooi en waar ik bovenstaande woorden ook vind, het voelt voor mij niet compleet. De kwetsbaarheid die we als volwassenen voelen en de angst om gekwetst te worden hoort bij het kindsdeel in onszelf. Zodra we ons gekwetst voelen of angst voelen weten we dat er een nog niet geheeld kindsdeel aangeraakt wordt.
    Het geeft ons de kans om dit stuk te helen en te integreren in ons volwassendeel. Als wij geheel in contact staan met ons volwassendeel dan is er in het hier en nu niets meer wat ons kan kwetsen. Want als volwassenen zijn we niet langer meer afhankelijk voor ons welzijn van anderen. En je gekwetst voelen vertelt je dat er een deel is waarin je je afhankelijk voelt van de ander.
    Mijn conclusie uit deze woorden is dat je jezelf beperkt als je alleen kiest om gesprekken aan te gaan die van hart tot hart zijn. Want daarmee ga je een kans uit de weg om te helen, en hoe meer je heelt hoe makkelijker het wordt om van hart tot hart te spreken, met een ieder waarmee je de communicatie aangaat. Wil niet zeggen dat ik gesprekken van hart tot hart uit de weg ga, want dat zijn pareltjes en het is heerlijk om te genieten van al dat moois.

    • Marian Massen on 12 november 2013 at 13:03 said:

      Voor mij is het raken op hartsniveau een gevoel van verbonden zijn.
      Ik word geraakt als ik zie hoe iemand worstelt met zijn leven. En ik weet hoe dat voelt. Het is dan een uitdaging om de ander te raken dat hij/zij inzicht krijgt. Om uit de comfortzone te komen en zijn grenzen gaat verleggen.
      Ik sluit mij aan bij de uiteenzetting die Suzanne heeft geschreven.
      Evert, je hebt je blog duidelijk geschreven ook al schrijf je dat het moeilijk is om onder woorden te brengen. Dat lukt je echt wel.

  3. Hallo Evert,
    Ik open me als het over gevoel gaat. Als ik met iemand in zo`n gesprek merk dat we elkaar begrijpen.
    Het mooist vindt ik het als het woordeloos gaat zoals in dans, puur in de verbinding.
    Ik voel regelmatig dat ik met iemand op dezelfde golflengte zit en vanuit mijn hoofd iets zeggen doet dan meteen het magische moment van elkaar aanvoelen teniet.
    Mijn voornemen is om weer meer in vertrouwen contact maken op gevoelsniveau, zodat anderen de ruimte krijgen om te voelen wat ze voelen. Fijn om daar even bij stil te staan naar aanleiding van je blog.
    Ik ga in mijn werk dagelijks op zoek naar die intuïtieve verbinding, het is mijn doel om die in mijn telefoongesprekken tot stand te brengen. het begint me te dagen, dat mensen heel graag echt contact willen en dat ze daarom zo enthousiast zijn over hoe ik ze begeleid. Ik denk omdat ze zich gehoord voelen, oprechte interesse voelt alsof je heel belangrijk bent (en dat ben je ook). Deze tijd gaat zo snel, dan is echt contact schaars en heel waardevol. Daarom vindt ik het zo prettig om gemasseerd te worden. Je lichaam vertelt meteen hoe het met je gaat en je komt weer in je intuïtie tijdens de massage. En als je massage dan ook nog eens ergens over gaat, dan heel je dat ook meteen door de aanraking of door het gesprek. Dat heb ik dus bij jou ervaren, was echt heel helend.

Contact

Praktijk VRIJ!!!
Dagpauwoog 58
4814 VE Breda

Tel: 06 191 927 06
E-mail: info@praktijkvrij.com

Afspraak

Klik hier om een afspraak te maken.

Recente blogs