Een gelukkiger leven door dagelijkse rituelen.
In mijn vorige blog heb ik het gehad over hoe goed het is om buiten te zijn , en hierdoor een gelukkiger leven te leiden. De cadans van je wandelstok, die neer komt, of de cadans van je voeten tijdens het hardlopen. Je ziet mensen hardlopen, en zweten. Even lekker een rondje lopen. Even afzien. Nu is afzien voor mij niet de wijze om te ontspannen, maar ondanks dat ik het zelf niet doe, kan ik wel begrijpen waarom het lekker is. De kracht zit in de herhaling. Vaak nemen mensen er een vast uur voor. Je werk deelt de dag in, en voor het lopen zal je dus ook een vast tijdstip moeten kiezen. Het wordt onderdeel van je dagelijkse rituelen.
Waarom zo stipt? Veel mensen hebben stiptheid nodig. Het is geen dwingend keurslijf, het wordt een punt van houvast. Hier thuis is de voorjaarsvakantie van de kinderen net afgelopen. Mijn zoon wist zich geen raad met al deze vrije tijd. Wil pyjamadagen houden, en weet van verveling soms niet wat hij moet doen. Nu gaat hij zo weer naar school. Hier heeft hij het weer naar zijn zin, en zijn dagen zijn gevuld. Hij vaart hier dan ook wel bij. Hij hoeft niet te verzinnen wat hij nu weer moet gaan doen. Hij is gelukkig. door stiptheid en regelmaat. Eigenlijk het ritueel van het dagelijks leven.
Wikipedia omschrijft een ritueel als een steeds terugkerende handeling, of het uitvoeren van een handeling volgens een bepaald patroon. Wanneer je dus werkt via een steeds terugkerend patroon ben je in feite bezig met een ritueel. Het ritueel van het dagelijks leven. Vroeger was het gebruikelijk wat meer spirituele gewoontes in ons leven in te bouwen. Dit doormiddel van het gebed. In de kindernevendienst van gisteren, hebben de kinderen een kubus gemaakt met een avondgebed, een ochtendgebed, een Onze Vader een Wees Groet Maria. En eigenlijk vond ik het een heel gaaf ding. Want waarom zou je de dag niet beginnen met een ochtendgebed? Het hoeft niet persé naar Onze Vader, maar je kan wel je intenties voor deze dag uitspreken. En waarom zou je je dag niet afsluiten met een gebed? Een gebed waar je bedankt voor de goeie dingen van de dag, een moment waar je reflecteert op hetgeen wat je die dag gedaan hebt.
Rituelen vormen dus een constante in je leven. Soms zijn er rituelen waar je even moeite voor moet doen. Je moet wat vroeger uit bed, of je moet er op een ander moment van de dag tijd voor maken. Maar als je dit dan doet, krijg je meer ruimte, meer houvast. En omdat rituelen zo’n vast pastroon van ons leven zijn kunnen ze je leven ook echt veranderen.
Voorbeelden van rituelen die je leven een positieve richting op kunnen duwen.
Eén voorbeeld heb ik al genoemd. Ik heb hem zelf niet verzonnen, maar komt van de kubus van mijn zoon.
1 Begin de dag met dankbaarheid. Dank voor een nieuwe dag. Wees je bewust van de schoonheid om je heen, van de zon aan de hemel, de blauwe lucht. Wanneer je de dag met een open hart begint, en je de schoonheid ziet.
2 Maak aan het begin van deze dag een intentie die met het doel van jouw dag te maken heeft. Dit zorgt er voor dat je meer focus hebt. Schrijf deze intentie ook op, en bewaar hem, zodat je hem terug kan zien. Zo blijf je gefocussed aan het werk.
3 Wanneer je dit doet kan je dit in de vorm van meditatie doen. Het is aangetoond dat meditatie zorgt voor de toename van grijze massa in de hersenen (1). Het kan pijn verlichten en zelfs veroudering tegen kan gaan (2). Neem in deze meditatie je dankbaarheid en intenties voor de dag mee. Het zal je helpen om positiever in de dag te blijven staan. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gevoel waar je de dag mee begint, het gevoel is wat je de rest van de dag mee draagt. (3)
4 Word bewust van je lichaam. Voel je lichaam. Voel elk pijntje en ongemak. Geef het de aandacht. Door er bewust naar toe te ademen, kan je de pijn verlichten. Op deze wijze wordt je bewust van je lichaam, van hetgeen het je wilt vertellen. Peter Levine noemt dit de Felt- Sense ervaring. Vaak is de bewustwording van die pijn al genoeg om hem op te doen lossen. Felt- Sense oefeningen zijn ook heel goed om een werkdag mee af te sluiten. Het zorgt er voor dat je je werk op je werk kan laten zodat je thuis de aandacht vrij hebt voor je partner en je kinderen.
5 Yoga oefeningen in de ochtend kunnen bijdragen tot verlichting van pijn in de rug. De bekendste yoga oefening is de zonnegroet. Waarom zou je de dag niet begroeten, doormiddel van een trage dans voor de zon? Als je de zonnegroet wil doen kan je de kunst afkijken in het volgende YouTube filmpje:
6 Tai chi. De trage bewegingen van Qui Gong of Tai chi zorgen er voor dat je lichaam na rust weer wakker wordt. Het kan tevens bijdragen tot het verbeteren van je botstructuur (4) de levenskwaliteit (5), het verlagen van de bloeddruk (6), het wegnemen van stress (7), en het vergroten van je cognitieve vermogens. (8). Nu snap ik waarom zoveel mensen hun dag met trage bewegingen beginnen. Het is zo goed voor je dat bedrijven in de Aziatische landen dit als opstart ritueel van de dag in hun bedrijf hebben geïntegreerd. En nu dus aan jou om het in jouw leven te integreren!
Dit zijn allemaal voorbeelden die je aan het begin van de dag kan plannen. Je kan de dag ook met rituelen afsluiten. Dit zorgt voor een betere slaap, omdat je bewust gedag zegt tegen de dingen van de dag.
1 Wees dankbaar voor de dingen die de dag je gebracht heeft. Je kan die eventueel in je dankbaarheidsdagboek schrijven.
2 Kijk dan ook of je het gevoel of de intentie van de dag vast hebt kunnen houden. Mocht dat niet het geval zijn kan je op zoek gaan wat je uit dit gevoel heeft gebracht. Evalueer dit. Misschien kan je de intentie meenemen naar de volgende dag. Want je weet nu waarom het niet gelukt is. Dit wetende lukt het morgen misschien wel.
3 De bovenstaande punten kan je weer in de vorm van meditatie doen. Je hoeft hier niet voor in zazen te gaan zitten, gewoon even met je ogen dicht op bad kan ook. Het zorgt er ook voor dat je rustiger wordt.
4 Via felt sense kan je prima de stress van de dag achter je laten. Laat de dag aan je geestesoog voorbij gaan, en schroom niet om de gevoelens die bij de beelden horen te voelen. Kijk hier naar, voel hun intentie en ga verder naar het volgende gevoel wanneer je het voor jou voldoende in de aandacht hebt gezet.
5 Sluit de dag af met iets rustgevends. Je kan best ontspannen door TV te kijken, maar het laatste uur voor je gaat slapen is het misschien wel goed hem uit te zetten. De beelden van de TV geven namelijk geen rust aan je hersenen. Bovenstaande activiteiten doen dit wel.
6 Laat je voor het slapen gaan lekker masseren. Door een masseur, of door je partner. Deze rust neem je mee in je slaap, en laat je met dankbaarheid de dag afsluiten.
Dit zijn voorbeelden van alledaagse rituelen, die een werkelijke bijdrage leveren aan een gelukkiger leven. Wanneer je dit blog dan combineert met het vorige blog, wordt het een hele bijzondere sensatie. Mediteren in de natuur, yoga in de natuur, of gewoon een gebed tussen de bomen in de schoonheid van het bos, zijn, weet ik uit eigen ervaring, magisch. Dus… voeg een beetje magie toe aan je leven, door gewone dagelijkse rituelen in te voeren. Je vaart er zeker wel bij!
Wil jij de rust van een massage in de avonduren aan den lijve ondervinden? Dan nodig ik je uit om een afspraak voor een massage in de praktijk, of bij jou thuis. En waarom niet in de mooie natuur van de beschutting van je achtertuin? Er zijn voldoende mogelijkheden om van een massage te genieten bij Praktijk VRIJ!!!, en daardoor een gelukkiger leven te leiden!
Wat zijn jouw dagelijkse rituelen?
Weet jij nog toevoegingen op mijn lijstje van rituelen?
Hoe beleef jij jouw rituelen?
Natuurlijk hoor ik graag jouw succesverhaal hoe jouw ritueel tot een gelukkiger leven geleid heeft. Deel het, en win een heerlijke massage bij praktijk VRIJ!!!
(1) http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fpsyg.2014.01551/full
(2) http://www.maastrichtuniversity.nl/web/Main/Sitewide/News1/BrainScansShowTheInfluenceOfYogaAndMeditationOnPainPerceptionAndAging1.htm
(3)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3156028/
(4)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3085832/
(5)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3085832/
(6)http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2004.10.675
(7) http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12671-011-0080-3
(8)http://www.iospress.nl/ios_news/tai-chi-increases-brain-size-and-benefits-cognition-in-randomized-controlled-trial-of-chinese-elderly/
Achtergrond literatuur:
Peter Levine, De tijger ontwaakt Traumabehandeling met lichaamsgerichte therapie, Altamira Becht, Haarlem, tweede druk 2008, isbn 978 90 6963 754 9
© Evert Kruijt 2016
Alle foto’s op dit blog komen van pixabay, de creative commons fotosite voor alle licientievrije foto’s. Klik op de foto’s voor meer informatie over de fotograaf.
Recente reacties