Innerlijk kind en stress
Een unieke situatie
De oplettende lezer van mijn blogs gemerkt hebben dat er deze maand een blog tussenuit gevallen is. Door stress en persoonlijke issues is het er bij in geschoten twee weken geleden een blog te publiceren.
De kritische lezer, die ook in het bezit is van mijn kaartje, zal zeggen:’ Hé, maar jij was toch het adres voor minder stress?’.
En gelijk heb je. Maar ook ik als therapeut binnen mijn bedrijf, ben mens, en zal soms even aan mijzelf moeten denken. Zijn er dan technieken waar je jezelf mee kan helpen? Ja. En daar gaat dit blog over.
Hoe ga je om met stress?
Een aantal jaar geleden deed ik de opleiding tot therapeut aan de polyenergetische academie. In deze periode kwam er bij mij ook een periode van grote druk voor, waardoor ik in die tijd ziek geworden ben. Ik ben na gegaan wat er voor gezorgd heeft dat ik weer beter geworden ben. Deze tips wil ik heel graag met jullie delen.
Stap 1. Onderzoek.
Onderzoek jezelf, waar de stress vandaan komt. Wat maakt het dat je helemaal in de stress schiet? Wat is er aan de hand? Wat zijn de beïnvloedende factoren?
Aan de hand van bovenstaande vragen ga je bij jezelf op onderzoek uit. Geef zo eerlijk mogelijk antwoord op deze vragen. Op deze wijze kom je er achter wat de onderliggende reden voor de stress is. Vaak ligt hier angst aan ten gronde. Waar ben je bang voor? Wat bedreigt je? Waar voel je deze angst in je lichaam? Want het betrekken van het gevoel bij het probleem is essentieel voor het goed aanpakken van het probleem.
Stap 2 Plan van aanpak.
Nu je weet waar je bang voor bent, ga je een plan van aanpak maken. Je weet ook waar de angst in je lichaam zit, zodat je hier ook aandacht aan kunt besteden.
Angst kan verlammend werken. Wanneer je te lang rond blijft lopen met gevoelens van angst kan deze angst zijn terugslag hebben op jezelf. Hierdoor kun je depressief worden. Depressie is vastzittende angst. Deze angst zorgt er voor dat je je zelfs niet meer doormiddel van verdriet of woede kunt uiten. Je bent verlamd en doet helemaal niets meer (hierover zal ik in een volgend blog meer vertellen).
Soms heb je even een periode van rust nodig om een plan van aanpak op te zetten. In eerdere blogs heb ik al gezegd dat ik liever luister naar het innerlijke kind, dan dat ik ga beredeneren. Het beredeneren zorgt er voor dat je hoofd vol zit. Hoe krijg je dat hoofd dan weer leeg? Door naar je innerlijke kind te luisteren. Dat heb ik deze afgelopen weken dus ook gedaan. Ik ben eens heel goed gaan luisteren naar mijn innerlijk kind. En wat wilde die? Terug naar Friesland, samen met Hielke en Sietse varen in een oude opduwer, die Kameleon heet. Ik ben blij dat ik mijn jeugdboeken nog bewaard heb, zodat ik me even onder kan dompelen in de wereld van boeven, water en jongensavonturen. Hierdoor kwam er weer rust in mijn hoofd.
In momenten van stress is het dus noodzakelijk om naar je innerlijke kind te luisteren. Het heeft behoeftes, waar je door de stress behoorlijk aan voorbij loopt, en wordt overschreeuwd door zijn wachters. (lees hier over wachters). Wanneer je naar het innerlijk kind luistert, keert de rust weer, omdat je nu naar de belangrijkste stem luistert. Deze is door het geschreeuw van de anderen wel de stilste, maar in dit orkest wel de belangrijkste.
Dan ga je het innerlijk kind eerst geven wat hij nodig heeft. Vaak is dit rust, maar ook aandacht, door te doen waar dit kind behoefte aan heeft. Maar hoe leer je dat dan? Hoe weet je waar een innerlijk kind behoefte aan heeft? Hoe hoor je dat, en kom je dat te weten?
Om dit te weten te komen ga je terug naar je jeugd. Wat vond je leuk om te doen? Waar had je toen behoefte aan? Hier ga je aandacht aan besteden, door die wensen in te willigen. Wanneer het innerlijk kind nu gehoord wordt, staat het ook open om jouw raadgever te zijn.
Wanneer je dit gedaan hebt, ga je rustig een plan ontwikkelen hoe je met ‘het probleem’ om kan gaan. (je ziet het staat al tussen aanhaal tekens, dus de lading is al minder). Je zoekt raad bij mensen die er verstand van hebben, en je gaat stap voor stap een plan uiteenzetten. Je gaat aan de hand van de creativiteit van het innerlijk kind een plan uitzetten. Let daarbij op je behoeftes, die vaak gevoed worden door het innerlijk kind. Ga aan de slag met het probleem, zodat het voor het innerlijk kind ook weer veilig wordt.
Stap 3, de aanpak!
En dan… dan ga je aan de slag. De aanval! Trek je harnas aan, pak je lans, klim op je paard en… Attack!!!!
Wanneer angst je dreigt te verlammen, zal je actie moeten ondernemen. Doordat je actie onderneemt ga je de oorzaak van de angst wegnemen. En soms is het ook echt nodig je te wapenen, zoals ik hier boven als karikatuur beschrijf. Het is immers een angst die je te lijf gaat. Je harnas is je plan van aanpak. Wil je dus een goed harnas dragen, zal je een goed plan moeten hebben. Ieder probleem kent een andere aanpak, dus hier moet je dan goed over nadenken. Door deze aanpak tackel je het probleem.
Het belangrijkste voorwerk zit dus in het contact maken met je innerlijk kind. Hieruit blijkt hoe belangrijk het contact is met je innerlijke kind. Hij is de raadgever in de rust. Onrust komt ook vaak bij dit innerlijke kind vandaan, omdat deze onraad het eerste voelt. Hier zijn immers al deze emoties ontstaan, in de beginfase van ons leven. Instinctief weet je hier dus ook hoe je moet reageren. Daarbij is het noodzakelijk dat je het kind, zoals ik al eerder schreef, aandacht geeft. Door het innerlijk kind te laten groeien en leren, door het spel met dit kind aan te gaan, leer je, dat je niet vanuit de primaire gedragspatronen moet reageren. Wanneer je samen met je innerlijk kind naar deze primaire gedragspatronen gaat kijken, kan je leren dat deze patronen in je volwassen leven niet meer werken. Je kan immers niet stampvoeten als een klein kind.
Maar wanneer stampvoet het kind, en het innerlijk kind? Wanneer het kind gaat stampvoeten ben je eigenlijk al een fase te laat, en ben je op het punt van frustratie. Het verkeerde gedrag van het stampvoeten is dus een teken van frustratie. Frustratie omdat het kind niet gehoord wordt. Luister dus naar je innerlijk kind, voordat je gaat stampvoeten. Wat wil hij je zeggen, voordat het gefrustreerd was? Door hier naar te luisteren gaat je reactiepatroon veranderen, en kan je vanuit je innerlijk kind, je zuiverheid, je liefde, reageren.
Wil je hier nu meer over leren? Kom dan 5 en 6 april naar mijn innerlijk kind workshop spelen met je innerlijk kind. Deze geef ik op ecologische woongemeenschap On Common Ground, voorheen Vlierhof, in Keeken, Net over de grens bij Millingen. De workshop bestaat uit een theoretisch gedeelte en uit heel veel activiteiten waarbij het innerlijk kind centraal staat. Hierbij valt te denken aan dans, aanraking, lichaamswerk. In de avonduren komt één van de beste verhalenvertellers van Nederland verhalen vertellen. Na dit weekend beloof ik je, dat je de wereld weer in zal stappen met frisse moed, als een nieuwgeborene, die kan reageren vanuit de kracht in alle kwetsbaarheid!
Meld je snel aan voor deze unieke workshop, via info@praktijkvrij.com of 06 19192706! Ik heb plaats voor twaalf mensen, en ik nodig jou er speciaal voor uit!
Hoe kom jij in contact met je innerlijk kind?
Wat deed jij als kind het liefst?
Hoe kan je dit nog terug halen?
Geef antwoord op deze vragen en ik stuur je een innerlijk kind meditatie toe! Zo ben je goed voorbereid op de komende workshop!
© Evert Kruijt 2014.
Recente reacties