Vrijheid binnen grenzen.
In de laatste alinea van het vorige blog, heb ik gesproken over het belang van grenzen kennen binnen je relatie. In dit blog ga ik verder over grenzen, en de vrijheid die je kan ervaren binnen deze grenzen. Daarom, Vrijheid binnen grenzen.
Lang leve de vrijheid!!!
Vrijheid, en vrij zijn, worden als een van de grootste immateriële goederen ter wereld beschouwd. Door vrijheid kan je je vormgeven, zoals jij het wil, je kan doen en laten wat je wil, de wereld ligt voor je open. Een wereld vol keuzes, mogelijkheden, kansen. En je wilt deze keuzes allemaal benutten, want alles is mogelijk… toch?
Voorbeeld: Je gaat leren, studeren, je kansen benutten. Aan de slag met de mogelijkheden die vrijheid je biedt. En al gauw merk je dat je tegen regels aanloopt. Dus die vrijheid is toch beperkt. Je krijgt teveel regels, dus je gaat wat anders doen. Je verlaat de school voortijdig, want dat instituut bestaat uit niet anders dan regels. De hele wereld ligt weer voor je open, en je probeert zelf wat. Buiten regels om, want grenzen, daar heb je geen boodschap aan. En als het in deze stad niet lukt, verhuis ik toch naar de hoofdstad? Want daar is alles mogelijk. Deze beweging zie je in veel ontwikkelingslanden. Je bent dan verhuist naar de grote stad, en hier zijn de mogelijkheden tot overleven nog minder.
Om te overleven heb je grenzen nodig. Dus, helaas vrijheid, ik zal je op moeten geven, om een boterham te verdienen, en gewoon een baan moeten hebben om geld te verdienen.
Grenzen om je vrijheid.
Je moet vrijheid dus in perken. Maar waarom? Hoe zit dat dan? wederom een voorbeeld:
Ik heb net limonade gemaakt. Verschillende vruchten, kruiden, honing, bronwater. Allemaal in de zelfde pot. Stuk voor stuk, hebben ze allen een andere smaak. Ik kan hun in hun eigen smaak laten bestaan, of samenvoegen in een grote pot, waardoor ze de smaak aan elkaar afgeven. Samen zijn ze nu in de pot, en versterken elkaars kwaliteiten. En zo wordt het lekkere limonade. Zonder deze pot gaat dit niet. De pot is de grens voor de verschillende vloeistoffen, die elkaar allemaal versterken. Ze kunnen niet wegvloeien, ze blijven waar ze zijn, en met elkaar vormen ze een uniek product.
Ik krijg energie. Door eten, door te bewegen, door de natuur en de mensen om mij heen. Deze energie moet ik binnen houden. Wanneer ik mij op allerlei mogelijkheden en kansen ga richten, verstrooi ik mijn energie. Zo erg dat ik niet kan groeien. Ik laat mijn limonade dan eigenlijk weglopen. Zonde van al die mooie ingrediënten, zonde dat zich niet dat ene unieke product kan vormen. Er kan zich zelfs niets vormen, omdat de basisenergie die je zelf nodig hebt om optimaal te functioneren, wegstroomt. Je kan je door verstrooiing van energie dus niet vormen.Wanneer je voldoende basisenergie hebt, kan er meer energie toestromen. Deze energie heb je nodig voor transformatieprocessen. Processen, die binnen deze grenzen mogelijkheden gaan scheppen, waardoor je jezelf wel tot je unieke zelf kan vormen.
Groeien binnen grenzen.
Het niet verstrooien van energie, maar het consolideren ervan, zorgt er voor dat je kan veranderen en ontwikkelen. Dit consolideren, het vasthouden van de energie, noemen we ook wel het hebben van focus. Wanneer je dus focus wilt hebben, zal je eerst voldoende basisenergie moeten hebben. Wanneer je genoeg basis energie hebt, ga je kijken wat mogelijk is binnen jouw grenzen. Dit zorgt er voor dat je je basisenergie behoud. Je hebt eerst een basis gelegd. Nu ga je, met dit goede fundament creëren. Je bent geïnspireerd, of je laat je inspireren. Je gaat inventariseren wat je kan. Dit kan alleen maar door je mogelijkheden, maar zeker ook je beperkingen te kennen. Dan ga je er met anderen over praten. Je gaat samenwerkingsverbanden aan. Om het idee verder neer te zetten zet je je wilskracht in. Je geeft het vorm, en uiteindelijk zet je het idee gefundeerd neer. Dit noemt men de stroom van manifestatie.
Stevig manifesteren.
Het bovenstaande proces is niet mogelijk met een goeie fundering. Zonder fundering bouw je luchtkastelen. En helaas, luchtkastelen zijn gedoemd over te drijven, zoals de wolken aan de lucht. Veel plannen blijven ideeën, en worden nooit omgezet. Of er wordt mee aangevangen, maar worden nooit succesvol. Er is te weinig gronding, te weinig voeding om het werkelijk succesvol te maken.
Wanneer je iets wil manifesteren zal je je beperkingen op moeten leggen. Je zal een studie moeten doen, zodat je avonduren gevuld zijn met studie, waardoor je niet met je vrienden naar de kroeg kan gaan. Misschien moet je de voetbal zelfs wel voor een jaar afzeggen, omdat je anders helemaal niet aan studeren toe komt. Maar je bereikt wat. Je leven wordt vreedzamer en rustiger. Doordat je jezelf grenzen stelt, komt er dus ook rust in je leven. Je hoeft niet meer alles, je kan niet meer alles, maar je hebt focus, je werkt naar dit ene doel. Je krijgt ruimte, omdat je je aandacht niet verstrooid hebt. Je hebt de aandacht vrij omdat je je richt op dat wat belangrijk is. Dingen die buiten jouw grenzen en mogelijkheden liggen, heb je afgeschreven, waardoor je dat ene wat je wel kan, en waar je volledige passie ligt, tot volledige groei kan brengen.
De stroom van bevrijding.
Doordat je jezelf grenzen gesteld hebt, heb je wat bereikt, en realiseer je dat je kan groeien binnen jouw idee. Omdat het volledig jouw idee is, volledig gefundeerd, kan je hierin dingen in beweging zetten, je helemaal goed voelen wat je gerealiseerd hebt, het delen met anderen. Dit geeft je het idee dat je het goed gedaan hebt, en het bevestigd jouw plaats in het geheel. Je hebt je missie, je passie waarom je iets doet. En de creatiespiraal is rond.
Inspiratie uit fundatie
Veel mensen starten een bedrijf, of een plan uit armoede. Armoede aan middelen (geld), armoede aan ideeën (saaiheid, verveling). Deze motivatie, is een verkeerde reden. De reden moet jouw inspiratie zijn. Jouw bijdrage die je wilt leveren aan deze wereld. Uit armoede is nog nooit iets geboren wat vruchten draagt. Op schrale grond draagt een appelboom geen appelen.
De energie die je bij manifestatie hebt opgebouwd, mag nu gaan vloeien. Dit is een rijke voedingsbodem, die er voor zorgt dat jouw boom veel mooie vruchten mag dragen. Iemand die inspiratieloos, vanuit schraalheid en armoede iets op wil bouwen, zonder fundering, zonder focus, kan een schrale oogst verwachten.
Wil je werkelijk iets bijdragen is het dus zaak grenzen te stellen om je energie binnen te houden, zodat je naderhand bijna onuitputtelijk van deze energie gebruik kunt maken. Want inspiratie levert nieuwe energie op, waardoor de energiecirkel zich sluit….
Grenzen binnen de relatie
Bovenstaande geldt voor de zelfrealisatie. In het vorige blog heb ik het al gehad over de realisatie van jezelf binnen een relatie. Grenzen kennen is hierin heel belangrijk. Grenzen respecteren ook. Je hebt immers met twee mensen te maken, die allebei een ander referentiekader hebben. De ander is immers niet als jij. En zal dat ook nooit worden. Wat je gaat doen is grenzen aftasten door in het referentiekader van je partner te duiken. Je probeert je partner te begrijpen. Dit heeft alles met respect te maken. Respect is dus niet meer, en niet minder als het zorgvuldig omgaan, het respecteren, van de grenzen van een ander. Door dit respect, door beide partijen, ontstaat er een balans. Een gelijkwaardigheid. Want binnen een goede relatie zijn we niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. Je geeft elkaar de ruimte. Voor elkaars denkbeelden, meningen, achtergronden. Wanneer hier een gelijkwaardigheid in zit ontstaat er een milieu waarin mensen kunnen zijn wie ze werkelijk willen zijn. Op eigen kracht, en door steun en motivering van de persoon die naast je staat. Het lijkt dan of je net wat minder hard moet werken. De ander helpt een beetje mee door te stimuleren en te motiveren. Dit noemen we synergie.
Deze synergie is belangrijk. Want nu je dit bereikt hebt ga je elkaar uitdagen verder te leren binnen de veilige grenzen binnen je relatie. Op deze wijze kunnen oude wonden, die je in je ontwikkeling tegen hielden, weer helen. Oude overtuigingen gaan op de schop waardoor er nieuwe mogelijkheden gecreëerd kunnen worden. Binnen de grenzen van je relatie leer je weer nieuwe dingen. Dingen over jezelf, maar het opent ook de mogelijkheid tot het ontwikkelen van een nieuwe kennis, nieuwe vaardigheden. Je kan een opleiding gaan volgen omdat je back up hebt, die je stimuleert en ondersteund. En hierdoor ontwikkel je een nieuwe vrijheid. Een vrijheid door nieuwe kennis tot je te nemen, oude kennis te actualiseren en aan te passen.
De grenzen zorgen voor zoveel veiligheid, dat je je veilig genoeg voelt om vrijheid aan te gaan. Binnen jouw grenzen. Want jij weet nu war ze liggen, en waar je grensverleggend bezig kan zijn. Want door kennis kan je grenzen langzaam en op een veilige wijze verleggen, je grensverleggend ontwikkelen. En dat doet veiligheid binnen grenzen…..
Wanneer jij grensverleggende ontwikkeling wil ervaren binnen een veilige setting, nodig ik je van harte uit tot het volgen van een persoonlijke workshop binnen praktijk VRIJ!!!
Literatuur:
Handboek Chakra psychologie, Anodea Judith, Becht Haarlem, 2e druk 1998, ISBN 90 230 0954 1
Chakra Werkboek, Anodea Judith, Altamira Becht Haarlem, 17e druk 2005, ISBN 90 6963 503 8
Hoe raak ik je aan, Wibe Veenbaas, Piet Weisfelt, Phoenix opleidingen, Utrecht 2e druk 1994, ISBN 800507
Fotoverantwoording:
Alle foto’s komen van de creative commons site Pixabay. Door op de desbetreffende foto te klikken komt men op de gegevens van de fotograaf uit. Foto 1 is een eigen foto.
© tekst en foto 1, Evert Kruijt 2016
Recente reacties